Deel deze pagina

Wat werkt in integraal specialistische werkwijze?

Wat werkt bij een integraal specialistische werkwijze in de wijk voor gezinnen met meervoudige en langdurige problematiek op meerdere levensgebieden? Die vraag wordt beantwoord in het project ‘De specialist dichterbij’.

Onderzoekers volgden vijf integrale specialistische teams uit Holland Rijnland, Midden Holland en Haaglanden en spraken met vertegenwoordigers van de teams, gemeenten, praktijkorganisaties en ouders en jongeren. Daarnaast observeerden zij casuïstiekbesprekingen van de teams en werden er vier leersessies gehouden. De (tussentijdse) resultaten van het onderzoek zijn nu vervat in 5 factsheets met werkzame en belemmerende elementen.

Bekijk filmpje met ervaringen van deelnemers.

Leersessies

De leersessies waren een uniek element in het onderzoek. Integraal werken vindt plaats op verschillende, met elkaar interacterende niveaus: gemeenten, organisaties, professionals, ouders en jongeren. Om tot een goede integrale aanpak te komen is het van belang dat er dialoog en verbinding tussen de verschillende niveaus is. Tijdens de leersessies kwamen deze verschillende niveaus samen en kon men van en met elkaar leren. Professionals vanuit gemeenten, organisaties en teams raakten zo bekend met elkaar en elkaars perspectief. Dit zorgde voor wederzijds begrip en bouwen aan partnerschap.

Factsheets

  • Partnerschap tussen professionals en gezinnen. Veel professionals en ouders noemen aandacht voor het opbouwen van partnerschap een belangrijke eerste stap in de hulpverlening. De relatie gaat voor de inhoud, en vaak moet er eerst gewerkt worden aan herstel van vertrouwen in de hulpverlening. Wat zijn werkzame en wat zijn belemmerende factoren? 
  • Evaluatie en monitoring van een integraal specialistisch team. Hoe maak je afspraken over het monitoren en evalueren van de integrale aanpak in de praktijk: werken we volgens de bedoeling? Doen we het op de juiste manier? Werkt wat wij doen? Hoe brengen wij in kaart wat de teams doen, wie ze helpen en wat de hulp oplevert? En hoe lukt het om dit  in gezamenlijkheid – met  gemeenten, praktijkorganisaties, professionals en gezinnen – te doen? 
  • Het specialisme van het integraal specialistisch team. Beschrijving van wat werkt in het realiseren van een integraal specialistische werkwijze in de wijk voor gezinnen met meervoudige en langdurige problematiek? En van wat nou eigenlijk specialistisch is aan een integraal specialistisch team? Met reflectievragen. 
  • Partnerschap tussen professionals. Goed partnerschap tussen professionals is belangrijk, omdat dit van invloed is op de kwaliteit van zorg en daarmee ook op de tevredenheid en motivatie van cliënten. Bovendien weten we dat professionals met een goede onderlinge samenwerking meer motivatie en plezier in hun werk hebben. Hoe kom je tot goede interprofessionele samenwerking? 
  • Partnerschap gemeenten, praktijkorganisaties en professionals. Inzicht in wat werkt in de samenwerking tussen gemeenten, praktijkorganisaties en professionals. En wat niet? 

Lees ook het interview met de onderzoekers. 

De werkwijzebeschrijving vind je hier.

Het project ‘De specialist dichterbij’ is één van de onderzoeken in het ZonMw-project ‘Versterken en verbeteren van wijkgericht werken’. Voor dit project, dat bestaat uit 10 onderzoeken naar wijkgericht werken met kinderen en gezinnen, vervult Integraal Werken in de Wijk (IWW) de kennisfunctie. IWW verrijkt de onderzoeken met beschikbare kennis en brengt de kennis die uit de projecten voortkomt, weer verder. Ga naar overzichtspagina.