Deel deze pagina

Terugblik ‘Het gewone leven is er voor iedereen, ook met een lvb’

Erbij horen, gezien en gehoord worden, ertoe doen. Iedereen heeft deze universele behoeften, ook kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Maar: veel dingen in het ‘gewone’ leven zijn toch een stuk minder vanzelfsprekend voor hen. Met een beetje hulp en ondersteuning in de wijk kunnen zij vaak wel degelijk prima meedoen in de maatschappij. Hoe ondersteun je mensen met een LVB meer vanuit het gewone zonder te problematiseren? Hoe benut je kansen die er al zijn en wat kan er in de samenleving, zodat iedereen kan zijn wie hij of zij wil zijn?

Tijdens de digitale inspiratiesessie op 6 oktober 2022 stonden antwoorden op deze vragen centraal. Een terugblik.

Gespeksleider Mario Nossin trapt af met de video ‘Praat met mij, niet tegen mij’, van Milan Dorreboom.

Daarna gaat Mario Nossin in gesprek met Astrid Greven, over samenwerken aan inclusie en de ongewone reisgids voor het gewone leven, die boordevol inspiratie zit en helpt om met een brede blik te kijken.

Als overgang naar de volgende spreker toont Mario Nossin vervolgens het filmpje ‘De onzichtbaarheid der dingen’ van spokenword-artiest Roziena Salihu.

Daarna vertelt Camilla Verschoore over de activiteiten van het Landelijk kenniscentrum LVB en geeft zij een inkijkje in de toolkit Blik op LVB, met handvatten om prettig en met meer resultaat te werken.

Na de pauze is het de beurt aan Laura de Wit van MEE Rotterdam-Rijnmond om toe te lichten hoe haar organisatie heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de tools. Zij laat onder andere een filmpje zien van Ferry, waarin hij zijn ervaringen vertelt met het boekje Dit ben ik’, één van de tools uit de toolkit.

Lisa Stouten (MEE Rotterdam-Rijnmond) vertelt tot slot hoe de praktijk gebruik maakt van de ontwikkelde producten. De bijeenkomst wordt afgesloten met de boodschap ‘om mee naar huis’ te nemen.

Meer Informatie

Voor meer infomatie kunt u contact met ons opnemen