Deel deze pagina

Teamkenmerken en gepercipieerde prestaties van wijkteams

Wijkteamleiders en medewerkers zijn in het algemeen positief over de prestaties van hun teams. Zij beoordelen hun prestaties als ruim voldoende: gemiddeld 7.7. Dat blijkt uit een onderzoek van de Erasmus Universiteit en de Universiteit Leiden onder 108 wijkteams in 11 gemeenten naar de teamkenmerken en de prestaties van wijkteams.

De verschillen van prestaties van wijkteams zijn binnen gemeentes groter dan tussen gemeentes. Met andere woorden: de gemeente heeft invloed op de prestaties van wijkteams, onder andere door de teamkenmerken van een wijkteam. Volgens de onderzoekers mogen gemeentes hier bewuster van zijn.  

Belangrijk kenmerken die van invloed zijn op de prestaties:

  1. Doelgerichte samenwerking is een belangrijke determinant voor prestaties van wijkteams. Daarbij is het voor heel grote teams lastiger om doelgericht samen te werken. Een team moet dus niet te groot zijn.
  2. Leiderschap: teams met teamleiders die visie en steun uitdragen voor medewerkers scoren hoger in prestaties.
  3. Faciliteiten: wijkteams die te weinig faciliteiten (spreekkamers, ICT) hebben scoren laag op prestatie.
  4. Wijkteammedewerkers geven aan nog regelmatig te maken te hebben met veel overbodige regels. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van zorg en ondersteuning die zij kunnen leveren.

Auteur en/of organisatie: Erasmus Universiteit & Universiteit Leiden. Bram Steijn (EUR), Joris van der Voet (Universiteit Leiden) & Sabrina Huizenga (EUR)
Datum van uitgifte: Februari 2017

Meer lezen