Deel deze pagina

Samen beslissen: Bramtool en Toolbox dementie

Bij samen beslissen zoeken mensen samen met een begeleider of zorgverlener naar de ondersteuning of zorg die het beste bij hen, of hun kinderen, past. Samen beslissen verbetert daardoor de zorg en ondersteuning. Niet alleen zijn deze effectiever, cliënten zijn ook meer tevreden en houden zich beter aan afspraken wanneer zij daarbij betrokken zijn. Voor het werkgebied van integraal werken in de wijk zijn recent twee tools beschikbaar gekomen die samen beslissen bevorderen, ook met tips voor samenwerking tussen professionals. 

Jeugdprofessionals (Bramtool)

De Bramtool biedt ondersteuning aan jeugdprofessionals met als doel om transparant en onderbouwd het gesprek met ouders en jeugdigen aan te gaan. Om samen tot passende keuzes rondom jeugdhulp te komen.  De tool bestaat uit twee onderdelen: een portal naar landelijk beschikbare hulpmiddelen en een reflectietool, die onder andere kan worden bij intervisie met collega’s. De tool is het resultaat van een drie jaar durend onderzoeksproject door de Academische Werkplaats Jeugd Noord Brabant.
https://bramtool.nl

Mensen met dementie (Toolbox samen beslissen bij dementie)

Dementiezorg voor Elkaar stelde een toolbox samen met tips en materialen die helpen bij het samen beslissen met mensen met dementie en hun naasten:

  • gespreksmodellen die helpen het gesprek te voeren
  • tips en materialen om te communiceren met mensen met dementie en hun naasten
  • hulpmiddelen voor de professionele samenwerking bij samen beslissen
  • kennisclips: video’s met toelichting op samen beslissen en inspiratieflitsen.

Naar de Toolbox samen beslissen bij dementie