Deel deze pagina

IWW actueel (april 2023)

Integraal Werken in de Wijk (IWW) brengt aan de hand van recente publicaties actuele ontwikkelingen in kaart in integraal werken. In dit overzicht:

Eigentijdse ongelijkheid

Het SCP-rapport Eigentijdse Ongelijkheid kijkt naar iemands positie in de maatschappij. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat er in Nederland sprake is van structurele ongelijkheid. Het is belangrijk dat er iets wordt gedaan om deze ongelijkheid te verminderen, want die heeft niet alleen gevolgen voor mensen zelf, maar ook voor de samenleving als geheel.

Om iets aan de structurele ongelijkheid te doen, is het te beperkt om alleen aan de economische ‘knoppen’ te draaien, zoals de ongelijkheid tussen de klassen in onderwijs, arbeidsmarkt en geld. Maar wat kan er dan wél worden gedaan om de ongelijkheid aan te pakken? Een van de opties die dit rapport aandraagt is om te zorgen dat mensen geholpen worden als dat op cruciale momenten in hun leven nodig is. Hiervoor moeten er toereikende basisregelingen zijn voor iedereen; met aanvullende regelingen voor groepen waarvoor de basis niet voldoende is. Dit vraagt om integrale wet- en regelgeving, waarbij verkokering bij departementen, lagere overheden en uitvoeringsinstanties wordt tegengegaan.

Lees het volledige SCP rapport hier.

Het belang van een gezonde leefomgeving

De ongelijkheid tussen wijken en gebieden in Nederland neemt toe, en dat terwijl een gezonde, veilige en groene leefomgeving voor iedereen belangrijk is. In kwetsbare wijken hebben inwoners vaak te maken met een stapeling van problemen, denk aan financiële zorgen, werkeloosheid en laaggeletterdheid. Daarnaast zijn er vaak problemen in de wijk, zoals onveiligheid en slecht onderhouden woningen en openbare ruimte. Deze combinatie van factoren maakt dat de leefbaarheid onder druk komt te staan. Zowel Platform31 als Pharos brachten over dit onderwerp onlangs een publicatie uit.

Platform31 heeft in de publicatie ‘Gezonde leefomgeving in kwetsbare wijken’ inzichtelijk gemaakt welke kennis er is over de wisselwerking tussen gezondheid en fysieke omgeving, en welke vragen er nog liggen specifiek als het gaat om de leefomgeving in kwetsbare wijken. Lees de hele publicatie van Platform31 hier.

Pharos geeft in het rapport ‘Leefomgeving en gezondheidsverschillen’ verschillende adviezen die helpen bij het verkleinen van gezondheidsverschillen via verbeteringen in de leefomgeving. Lees het rapport van Pharos hier.

De sociale basis

Het versterken van de sociale basis is een speerpunt voor veel gemeenten. Maar wat verstaan we precies onder het begrip ‘sociale basis’? En wat wordt bedoeld met versterken? En als daarover overeenstemming wordt bereikt, hoe kan je vervolgens vaststellen of de sociale basis daadwerkelijk versterkt is, liefst nog met gebruik van cijfers? In de publicatie ‘Cijfers en de sociale basis’ biedt het Verwey-Jonker Instituut de ingrediënten om antwoord te geven op deze vragen. Lees de hele publicatie hier.

In Eindhoven is de onafhankelijke stichting WIJeindhoven continu bezig de kwaliteit van de dienstverlening aan inwoners te verbeteren. En geeft zo uitvoering aan de opdracht de sociale basis te verstevigen. Dat is geen gemakkelijke opgave. Het Verwey-Jonker Instituut heeft onderzoek gedaan naar de beoogde meerwaarde van WIJeindhoven en de randvoorwaarden die nodig zijn om deze meerwaarde te realiseren. Lees de uitkomsten van het onderzoek hier.

Lokaal samenwerken in de aanpak kinderarmoede

Kinderarmoede is een complex maatschappelijk probleem. Er is niet één oplossing voor en geen enkele organisatie kan het alleen oplossen. Om kinderarmoede tegen te gaan is goede samenwerking tussen professionals en organisaties nodig. Een gezamenlijke aanpak die verder gaat dan ‘gewoon goed samenwerken’. Maar wat is dat precies en hoe pak je dat aan? Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), het Jeugdeducatiefonds, Sterk uit Armoede, Sociaal Werk Nederland en Divosa hebben samen een draaiboek ontwikkeld om hier mee aan de slag te gaan. Download het draaiboek hier.

Inspiratie en tips voor een outreachende aanpak bij betalingsachterstanden

Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) houdt een lijst bij van inwoners die al zes maanden of langer niet in staat zijn hun volledige zorgpremie te betalen en niet gereageerd hebben op herinneringen van hun zorgverzekeraar. Sinds juli 2017 mogen zij deze informatie delen met gemeenten, zodat mensen met betalingsachterstanden en schulden gericht, proactief en intensief kunnen worden benaderd. Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht hoe gemeenten werken aan de hand van deze lijst. Lees de uitkomsten van het onderzoek en de bijbehorende handreiking hier.

Praktische handvatten voor het tijdig herkennen van een licht verstandelijke beperking

Ondersteun jij als professional jeugdigen of volwassenen in het sociaal domein, het onderwijs, bij politie of justitie of een financiële instelling? Dan werk je misschien zonder dat je het doorhebt met iemand met een licht verstandelijke beperking, want deze beperking zie je niet. Wel merk je dat iemand niet meekomt, anders reageert dan verwacht. Je hebt een niet-pluisgevoel en misschien denk je wel dat er sprake is van onwil terwijl het niet kunnen is. Deze tool helpt je bij het vertalen van dat niet-pluisgevoel naar signalen waar je op kunt letten en wijst je de weg om een mogelijke LVB te herkennen. Met overzichten van signalen, screenings- en diagnostische instrumenten en handvatten voor aansluiten bij een LVB in de communicatie en interventies. Download de tool van het landelijk kenniscentrum LVB hier.